Založit webové stránky nebo eShop

Čajovna ÓM

 

Několik slůvek nad čajem a k čaji

 

Usedněte měkce, jak říkají v Tibetu a chcete-li, poslyšte několik slůvek o čaji, jež jsme pro vás vybra­li z věrohodných pramenů.

 

Povědět krátce o něčem takovém, jako je umění čajo­vého obřadu ( Čadó ) je takřka nemožné a ani se o to nehodláme pokoušet. Snad lze jen říci, že příprava a pití čaje má hodně společného s meditací a klidem du­še, jež vystihují Čtyři principy čajového umění: wa - kei - sei - džaku, taoistických mistrů Rikjů. Zname­nají: harmonie - pokora - čistota - klid a rádi bychom se pokusili vám alespoň odlesk těchto atributů nabíd­nout v našem tak improvizovaném posezení, jemuž snad jen vaše svrchovaná shovívavost odpustí označení čajovna.

 

Ale zpět k čaji. První zmínky o čaji a jeho léčeb­ných účincích se objevují v Číně již ve 3. tisíciletí před Kristem a keře čajovníku se pěstují v poměrně ši­rokém zeměpisném pásmu od Japonska přes Čínu, Indonésii a Bangladéš, dále pak přes Indii a Cejlon do Ruska a Turecka až do africké Keni a zemí Jižní Ameriky. Mezi ty nejvěhlasnější patří indické čaje z oblastí Darjee­ling pod Himalájem a Assam z údolí posvátné řeky Brah­maputry.

 

Čajovníku jsou dva druhy : - Čajovník čínský a as­samský, pěstují se ze semen do 70 - 100 cm vysokých ke­řů, které se začínají sklízet čtvrtým rokem a to větši­nou ručně. Kvalitě listů a jejich zpracování odpovídá i konečná jakost čaje. Ta se označuje značkami a narůs­tá směrem k vrcholu, kde jsou nejcennější listové pupe­ny - Tipsy (T). Pod nimi jsou malé svinuté lístky - Orange Pekoe (OP), dále druhé a třetí lístky Pekoe (P). Následují větší a velké spodní listy označované Pekoe Suchong a Suchong obsahující i množství stopek až po nejméně kvalitní - Congou. Zlomkové čaje nesou dále značku - Broken (B), ty ještě jemnější - Fanning (F), až po nejdrobnější prachový čaj Dust (D).

 

Druh čaje je určen způsobem zpracování čajových listů.

 

Černý čaj vyžaduje, aby zavadlé listy byly srolovány ve speciálních strojích, čímž se uvolní buněčná šťáva, která umožní vzdušnou oxidaci a následnou fermentaci. Během těchto procesů vznikají éterické oleje a rodí se vůně čaje. Také se mění barva lístků ze šedozelené na tmavočervenou. Po ukončení fermentace se čaj suší a barva se mění na hnědočernou až černou. Vysušený čaj se třídí a hodnotí podle výše uvedených značek, ty nej­lepší označí čaje znalí degustátoři i termínem vystihu­jícím aróma (např.Flawoury, Full, Bakely...), což je důležité k přípravě konsumních směsí a v neposlední řa­dě i ke stanovení ceny. Některé směsi černého čaje jsou dále aromatizovány použitím přírodních silic a extrak­tů, mezi nimiž vyniká zvláště bergamotovou silicí ovo­něný Earl Grey, nebo nad kouřem vyuzený Lapsang.

 

Zelený čaj se od černého liší způsobem zpracování, ale také chutí, vůní a svými účinky. Zelený čaj se vyrábí z listů, které neprodělali proces vadnutí a fermentace a hotový čaj si tak ponechal přirozenou barvu čajového listu. Po natrhání se listy ihned spařují vodní parou, čímž se zničí fermenty. Dále se suší a teprve potom se svinují, třídí a dosušují. Zelený čaj má silně povzbu­zující účinky, jeho odvar je světle žlutý, silné vůně a hořce svíravé chuti. V Evropě nejznámější je čínský perlový čaj ZU CHA nazývaný Gunpowder, k nejvěhlasněj­ším pak patří japonské zelené čaje MATSU CHA užívané k tradičnímu čajovému obřadu Čadó, SENCHA GYOKURO - ASAHI neboli rosa z drahokamů, BANCHA či GENMAICHA s praženou rýží. Delikatesou velejemné chuti je bílý čaj - BAI CHA, což je lehce fermentovaný zelený čaj s příměsí stříbřitých výhonků Tipsů.

 

V Číně se veliké oblibě těší polozelené čaje QING CHA typu OOLONG. Připravují se obdobně jako čaj zelený, s tím rozdílem, že prodělává ještě nedokonalou fermen­taci a suší se ve stínu. Bohatý obsah silic dodává to­muto čaji silné povzbuzující účinky.

 

Také zelený čaj lze ovonět různými intenzivně vonícími květy a aróma. Klasikou mezi takto ovoněnými čaji je čínský jasmínový čaj - MOLI HUA CHA.

 

Lisovaný čaj. Vyrábí se z rozličných druhů čaje, které jsou po zvlhčení parou mechanicky lisovány do desek ne­bo cihel různých tvarů, které se pak suší v sušárnách nebo na slunci.

 

Nejvýznamější substancí čaje jsou thein (1,5-4%), tanin (17%) a éterické oleje (1%). Thein má přímý úči­nek na centrální nervový systém: - osvěžuje, zrychluje duševní pochod, stimuluje koncentrované myšlení. Povz­budivé účinky čaje vrcholí asi po 40 minutách. Tanin a další třísloviny mají naopak účinek uklidňující. Rov­nováhy je běžně docíleno po 4 - 5 minutách louhovaní. Kdo si tedy přeje silnější povzbuzující účinek, pijte čaj ihned po podání. Světlejší barva není v tomto pří­padě závadou, ba naopak. Tmavý čaj svědčí o větším po­dílu taninu a tříslovin, které uvedou čaj do rovnováhy, jež by neměla narušit váš spánek. Tím že působení thei­nu není zaměřeno na stimulaci krevního oběhu a srdeční činnost, je pití čaje vlastně bez nebezpečí, jaké hrozí silným pijákům kávy. Mimo jiné tělu prospěšné jsou jeho diuretické (močopudné) účinky, kdy čaj zavlažuje vaše útroby a pomáhá vyplavit vše, co do nich nepatří. K jó­govým očistným praktikám patří usrkávání slabého čaje, či pouze převařené vody v průběhu celého dne. V tom prý je ukryt jeden z pilířů zdraví a dlouhověkosti.

 

Jen pro informaci, co se týče konečného dochucování ča­je, pak závisí na chuti a přístupu. Znalci pijí výhrad­ně čaj hořký , ale kdo ochutnal oslazený Earl Grey s mlékem, pochopí britskou čajovou tradici. Prakticky celý arabský svět popíjí silně slazený černý i zelený čaj dochucovaný mátou (Touareg, černý mátový). Některé japonské čaje s rýží a obilím připomínají dokonce po­lévku, stejně jako tibetský čaj se solí a máslem.

 

Pro oživení nabízíme také několik směsí ze sušeného ovoce a tradiční jihoamerický nápoj MATÉ RANCHO a MATÉ PAMPERO z posvátné byliny Cesmíny Paraguajské.

 

 

Přátelé,

 

z několika slůvek se nám vyklubalo několik stránek, ovšem kdo jste dočetli až sem, vězte že po stránce teo­rie jste vstoupili v řady čajových znalců a my se vy­nasnažíme, aby vám naše nabídka umožnila rozkvět i po praktické stránce. Až rozpoznáte rozdíly chutě, vůně a barvy jednotlivých druhů a sort čaje naší nabídky, neztratíte se již v žádné z čajoven. Znalost takových delikates jako jsou Darjeeling First Flush, Genmaicha, Sencha, i Lapsang Souchong z vás udělá skutečné čajové odborníky. Pro skutečné zájemce se v budoucnu pokusíme pozvat někoho, kdo se přiblížil čajovým mistrům a zasvětil by i nás do tajemství čajového obřadu Čadó. Prozatím přijměte naše pozvání a okuste z nabídky, kterou jsme pro vás připravili.

A jistě má své kouzlo i představa dalekých krajin, kde se ten který čaj pěstuje a sklízí. Vždyť kdo by se nechtěl podívat do podhůří Himaláje nebo k posvátné Brahmaputře v Indii, na Cejlon, do Číny, nebo na ostrov Formosa čili Tchaj-Wan ? Anebo do Japonska, nebo na Já­vu... Odtud odevšad se do velkých přístavů sváží úroda z čajových plantáží, aby se naložila do lodí, až se ko­nečně proměnila v šálek vonícího čaje.

Pak už jen stačí nechat se nést tou vůní a chutí, kam jen budete chtít. A třeba až k Buddhovu západnímu ráji, kde se všechny bytosti, zvířata i lidé milují.

 

K tomu vám přejeme pohodlné posezení, klidnou mysl a lahodný doušek.

Vaše čajovna ÓM.

 

 

Máte-li zájem uspořádat u nás oslavu, či večírek stačí se pouze domluvit na podmínkách.

 

V galerii jsou vystaveny práce současných pražských výtvarníků, z nichž někteří již dosáhli i mezinárodního uznání a jejich díla zakoupila také Národní galerie v Praze. Chcete-li sobě, či svým bližním pořídit něco skutečně trvalého, co časem získá na hodnotě vybírejte z galerie výtvarných prací Luboše Drtiny, ak.malíře Lukáše Bradáčka, Michala Matzenauera, Zbyňka Benýška, Mikuláše Cacary, Pavla Piekara, Karla Nepraše, Jana Hladíka, Michala Cihláře, Oldřicha Hamery, Štěpána Danča, Kryštofa Kiszy.

 

Svůj oblíbený druh čaje můžete zakoupit i sebou, např. domů a nabídnout i ostatním lidem, kteří u nás zatím nikdy nebyli.

 

 

 

TOPlist
aktualizováno: 03.05.2016 12:41:41